Werken aan zelfstandigheid
Bij Inzowijs begeleiden we veel kinderen op het gebied van zelfstandigheid. Dit gaat van kleuters tot jongvolwassenen! In deze online training, die je volgt wanneer het jou uitkomt, leer je als begeleider hoe je kinderen en jongeren ondersteunt bij hun ontwikkeling op dit vlak. Vragen zoals: ‘hoe kun je zelfstandig werken’ en ‘hoe maak je een planning’ worden per thema in een kennisclip behandeld.
De inhoud
In deze training ontdek je hoe je kinderen, jongeren en jongvolwassenen stimuleert om vaardigheden aan te leren op het gebied van zelfstandigheid. Dit gaat van taakaanpak in een klassensetting tot aan het plannen en organiseren van huiswerk. Je leert omgaan met situaties waarin iemand niet gemotiveerd is, de agenda niet gebruikt of gemaakte afspraken niet nakomt. Je komt niet alleen te weten hoe je de zelfredzaamheid en het reflectievermogen van de cliënt vergroot, maar ook wat je hierin eigenlijk per leeftijdsgroep mag verwachten. Dit alles door middel van praktische handvatten en strategieën die je direct kunt inzetten tijdens de begeleiding.
Wat er aan bod komt…
- een korte theoretische uitleg over de werking van het brein, specifiek gericht op executieve functies;
- oplossingsgerichte technieken die je inzet om kinderen en jongeren te laten ontwikkelen in hun zelfstandigheid;
- een concrete methode om wekelijks te gebruiken;
- oplossingsgerichte technieken voor kinderen en jongeren die vastlopen vanwege motivatieproblemen of verschillende verwachtingen;
- een hand-out met alle technieken en vragen om meteen te gebruiken tijdens jouw begeleiding.
Opbouw van de training
De training bestaat uit zes verschillende kennisclips die je vindt in de bibliotheek van Carefriend. Deze kun je chronologisch of los bekijken wanneer dit thema jouw interesse heeft of wanneer een bepaald onderwerp speelt bij jouw huidige cliënt. Wij raden je aan om de clips per onderdeel te bekijken. In elke video staat een thema centraal, waarbij aan het einde een casusopdracht volgt. In de kennisclip daarna vind je de antwoorden terug. Welke zijn er?
- Introductie en casus
- Theorie over executieve functies
- Gereedschapskist taakaanpak (basisschoolleeftijd)
- Gereedschapskist plannen en organiseren (vanaf 10 jaar)
- Motivatie en verwachtingen
- Afsluiting
Voor wie?
Begeleiders van Inzowijs die kinderen en/of jongeren begeleiden en als doel hebben om de plannings- en organisatievaardigheden te verbeteren door het vergroten van de zelfstandigheid.
Goed om te weten
Heb je de training helemaal gevolgd en zit je met vragen? Schrijf je dan via KLIK in voor het vragenuur Werken aan zelfstandigheid. Aan de hand van jouw ingebrachte casus, gaan we met elkaar in gesprek.